Teelt
Herkomst van de aardappel
De Aardappel (Solanum tuberosum) behoort tot de Nachtschadefamilie (Solanaceae) en stamt uit de bergen van Zuid-Amerika , waar deze al duizenden jaren een belangrijke voedselbron is. Rond 1570 werd de aardappel in Spanje aan land gebracht. Eerst werd de aardappel alleen als siergewas en geneeskrachtig kruid geteeld. Pas in de loop van de 18de eeuw gebruikte men de aardappel ook voor consumptie.
Aardappel poten
Vanaf half maart tot half april worden de aardappelen gepoot. Het poten gebeurt in ruggen die 75 cm uit elkaar liggen. De pootaardappelen worden ongeveer 30 cm uit elkaar in de rug gestopt.
Ruggen aanfrezen
De ruggen van de aardappelen worden aangeaard om de rug groot genoeg te maken zodat de uiteindelijke oogst in de rug past. Wanneer de aardappelen buiten de rug komen worden ze groen.
Gewas verzorging
Tijdens het groeiseizoen worden de aardappel vrij van ziektes en plagen gehouden.
Dit gebeurt met de landbouwspuit. Belangrijke ziekte en plagen zijn...
- Bladluizen en de Coloradokever
- Phytophthora (De aardappelziekte)
- Alternaria
Ook worden de benodigde voedingsstoffen gegeven. Dit gebeurt met een kunstmeststrooier.
De oogst
In de periode juli tot oktober worden de aardappelen gerooid. Als eerste zijn de primeur aardappelen aan de beurt, hierbij komt veel handwerk kijken. De hoofdoogst is in de maand oktober. Dit gebeurt volledig machinaal.
Bewaring
Na het rooien worden de aardappelen opgeslagen in een bewaarloods. De aardappelen worden bewaard op een temperatuur van 7 graden. Het product wordt bewaard tot mei het jaar erop.
Van de aardappelen worden allerlei heerlijke gerechten gemaakt.
Certificering
Er is een nieuw certificaat voor aardappelen om de voedselveiligheid te waarborgen. Er worden controles uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Daarbij checken zij de boerderij en het gehele proces van poot tot oogst. Wij hebben dit certificaat ontvangen. Daarnaast hebben wij ook een certificaat van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gekregen voor onze granen en bieten.