Oktober
Romige wortelsoep
- 1 ui
- 1 cm versegember
- 2 el zonnebloemolie
- 1 kg winterpeen
- 1 teen knoflook
- 700 ml groentebouillon (van tablet)
- 200 ml kokosmelk
- 1 sinaasappel
Bereiden
Versnipper de ui en rasp de gember.
Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit hierin de gember met de ui 5 min. Roer af en toe.
Snijd de winterpeen in plakjes en snijd de knoflook fijn. Voeg de winterpeen en knoflook toe en bak kort mee.
zachtjes doorkoken tot de winterpeen gaar is.
Pureer de soep in de keukenmachine of met de staafmixer. Pers de sinaasappel uit. Roer het sinaasappelsap door de soep en breng op smaak met peper en zout
Bron Allerhande
Karbonademet citroen wortel
- 1 citroen (schoongeboend)
- 600 g geschilde bospenen
- 3 el boter
- 2 el gembersiroop
- 50 ml kraanwater
- 4 ribkarbonades
- 900 g aardappelpuree met boter
- 3 takjes tijm
- 4 el abrikozenconfiture (pot 370 g, Bonne Maman)
Bereiden
Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Halveer de bospeen in de lengte.Doe het citroensap, de bospeen,
1 el boter, de gembersiroop, 50 ml water, (versgemalen) peper en eventueel zout in een pan met dikke bodem.
Breng aan de kook en laat 13 min. zachtjes stoven met de deksel op de pan.
Verhit ondertussen de rest van de boter in een koekenpan en bak de karbonades in 10 min. goudbruin en gaar.
Keer halverwege.
Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout.
Verwarm ondertussen de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking in de magnetron.
Ris de blaadjes van de takjes tijm en meng door de abrikozenconfiture. Breng op smaak met (versgemalen) peper.
Bestrooi de wortels met het citroenrasp en serveer met de karbonades, aardappelpuree en abrikozenjam.
Bron allerhande
Sinaasappel wentelteefjes
- 1 sinaasappel
- 6 sneetjes witbrood
- 2 dl slagroom
- 4 eetlepels sinaasappeljam
- 2 eieren
- 4 eetlepels suiker
- 3 dl melk
- 30 g boter
Bereiden
Sinaasappel schoonboenen en oranje deel van schil fijn raspen.Korsten van brood snijden en sneetjes diagonaal halveren. In kom slagroom met sinaasappeljam stijfkloppen en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
In diep bord eieren met suiker en sinaasappelrasp loskloppen en verdunnen met melk.
Sneetjes brood in eimengsel laten weken. In koekenpan 10 g boter verhitten, 4 halve sneetjes brood een beetje laten uitlekken en in boter aan beide zijden goudbruin bakken.
Op dezelfde wijze overige sneetjes brood bakken. Sinaasappelwentelteefjes dakpansgewijs op schaal leggen en serveren met sinaasappelroom.
Bron: Allerhande