Appeltaart
- 1 kilo goudreinetten
- 150 gram rozijnen
- 100 gram gehakte walnoten
- 150 gram gehakte macadamia noten
- 3 eieren
- 1/2 liter slagroom
- 200 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 pakje diepvries bladerdeeg (of rol bladerdeeg)
- 100 gram gebrand amandelschaafsel
- poedersuiker
- boter om in te vetten
Bereiden
Laat het bladerdeeg ontdooien. Bedek daarna hiermee een springvorm van 26 cm doorsnede. Druk de plakjes die elkaar overlappen goed aan. Schil daarna de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in plakjes en bewaar ze in een ruime kom. Voeg hieraan ook de rozijnen, walnoten en macadamia noten, kaneel en suiker toe. Schep dit mengsel in de met deeg beklede vorm. Klop de eieren los met de slagroom en giet dit over het appel-notenmengsel. Dek de vorm af met aluminiumfolie en bak het geheel goudbruin en gaar in 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Verwijder na een half uur het folie en bak de appeltaart verder af. Neem de taart daarna uit de oven en laat deze in de vorm afkoelen. Haal de appeltaart vervolgens uit de vorm door eerst de zijkant los te maken. Bestrooi de taart met amandelschaafsel en poedersuiker.
Pasta met Rucola!
- Potje zwarte olijven
- 250-300 gram pasta
- Kip
- Potje rode pesto
- Zongedroogde tomaatjes
- Knoflook (3 teentjes)
- Zak rucola
- Chorizo worst
- Mozzarella
- Rode ui
Bereiden
Snijd de rode ui (grof), de knoflook (in plakjes) de kip en de chorizo worst en de mozzarella. Kook de pasta in ongeveer 15 minuten gaar. Bak de kip even samen met de ui en de knoflook in een beetje olie. Bak vervolgens heel even de zongedroogde tomaatjes en de chorizo mee (heel kort). Was de rucola. Voeg na het afgieten van de pasta de rucola toe en de pan met kip et cetera. Voeg de rode pesto toe samen met de mozzarella en de olijven. Een snelle en makkelijke maaltijdsalade!
Bron: mijnreceptenboek.nl
Sla stamppot
Sla stamppot is een zomer stamppot, die gemakkelijk en snel klaar te maken is.
Ingredienten:
- 1 krop sla
- 1 kg aardappels
- Melk
- 250 gr spekblokjes
- Peper
- Zout
Bereiden
Schil de aardappels en kook deze gaar. Snij de sla in flinterdunne reepjes. Bak de spekblokjes knapperig. Als de aardappels gaar zijn stamp je ze met een scheutje melk voeg daarna de ongekookte sla en spekblokjes toe, en meng dit goed door elkaar. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Regenboogsalade
Voor 8 personen als bijgerecht of voorgerecht
- 2 rauwe bieten (liefst verschillende kleuren), stevig geborsteld, de harde puntjes afgesneden, in kwarten
- ¼ rode kool, in kwarten
- 2 grote wortels (liefst in verschillende kleuren), schoongemaakt
- 2 peren, zonder steeltjes, in kwarten
- 2 handjes krulpeterselie of verse munt
- 2 flinke handjes gepelde walnoten
- ¼ witte kool, in kwarten
Bereiden
Dit is waarschijnlijk een van de lekkerste en gemakkelijkste salades die er is. Ik geloof dat mijn record dankzij de magie van de keukenmachine op 40 seconden staat. De apparaten toveren alledaagse groenten, die anders in de koelkast liggen te verpieteren, binnen de kortste keren om in een heerlijk lichte, verrukkelijke salade, die uitstekend samengaat met vlees, vis en eigenlijk om het even welk ander gerecht. Ik wil absoluut niet betweterig doen over wat jij in huis hebt of gezien hebt, maar er bestaan echt waanzinnige kleuren bieten en wortels: witte, gele, roze, rood-wit gestreepte... en hoe groter de variëteit aan kleuren, hoe mooier het eindresultaat. Je kunt ook prima een grote lading tegelijk maken, want de salade blijft in de koelkast met gemak een dag goed en is dan nog steeds heerlijk knapperig. Je hebt er alleen wel een keukenmachine met een grote kom voor nodig, maar eventueel kan het natuurlijk ook in twee porties.
Voor erbij:
- Mayonaise
- Engelse mosterd
- Ciderazijn
- Extra vergine olijfolie
- Zeezout en peper
- Worcestersaus
- Tabasco
Bron: Jamie Magazine
Griekse salade
Voor 4 personen
- 1 krop sla
- 2 grote vleestomaten
- 250 gram kerstomaatjes
- 1 groene paprika
- 1 komkommer
- 150 gram zwarte olijven zonder pit
- 1 eetlepel gehakte dille
- 1 eetlepel gehakte munt plus paar blaadjes
- Olijfolie
- Wijnazijn
- Peper en zout
- Gedroogde oregano
- 300 gram feta
Bereiden
Was en droog de hele slabladeren goed. Bekleed een grote platte schaal met hele slabladeren. Snijd de vleestomaten in mooie ronde plakken en leg ze op de slabladeren. Bestrooi ze met peper en zout. Snijd de kerstomaatjes door midden en doe ze in een kom. Voeg in dikke plakken gesneden komkommer toe. voeg ook in ringen gesneden paprika toe ontdaan van de zaadlijsten en de olijven. Snipper de dille en munt en meng ze samen met olijfolie in de kom. Roer alles en breng op smaak met peper en zout en een beetje wijnazijn. Leg dit mengsel op de schaal met slabladeren en de tomatenplakken. Snijd de de feta in plakken van ongeveer een centimeter dik en leg ze op de salade. Bestrooi met gedroogde oregano en leg er voor de sier nog wat muntblaadjes op. Giet er nog een keer royaal olijfolie over. Serveer met een lekker stuk plat brood. Eet smakelijk!
Bron: sla.nl
Koolraap met spekjes
Voor 4 personen
- 1 kg koolraap
- 100 gram gerookte dobbelsteentjes mager spek
- 2 theelepels kerriepoeder
- Zout
- 25 gram boter
Bereiden
Snijd de koolraap in plakken van 1 cm en schil ze. Was de plakken en snijd ze in dobbelsteentjes. Smelt de boter en bak de spekreepjes op een halfhoog vuur zachtjes uit. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en voeg de koolraap aan het bakvet toe. Schep de kerriepoeder erdoor en bak deze even mee. Voeg 1 dl water en zout naar smaak toe en stoof de groenten in 20 minuten op een laag vuurtje gaar. Giet de koolraap al en schep de spekreepjes erdoor. Lekker met gekookte aardappelen en een gehaktbal.
Pizza met gerookte zalm, rucola en ricotta
Voor 1 pizza
- 150 gram ricotta
- 1 sjalotje fijn gesneden
- 60 gram gerookte zalm
- 2 theelepels kappertjes
- 50 gram rucola speld pizzadeeg
- 200 gram speltbloem, plus wat extra om te bestuiven
- 2 theelepels bakboter
- zout
- suiker
- 100 milliliter karnemelk
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 ei
Bereiden
Verwarm de oven op 200 graden. Meng de bloem, bakpoeder, zout en suiker. Meng in een andere kom de karnemelk, olie, ei en 100 ml water. Giet dit bij de droge ingrediënten. Mix dit tot je een deeg hebt. Rol het deeg tot 1 cm uit en leg de pizza op een bestoven bakplaat en bak hem 15 min in de oven tot hij goudbruin en knapperig is. Haal hem uit de oven. Beleg hem met de zalm, kappertjes, rucola en ricotta. Besprenkel het geheel met wat citroensap en olijfolie!
Bron: Jamie Magazin
Gepofte bietjes
- 1 kg bieten
- 3 el olijfolie
- Zout
- 4 rode uien
- 1 el balsamicoazijn
Bereiden
Was de bieten en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel ze met olie en strooi er zout naar smaak over. Zet de bieten in een op 220 graden voorverwarmde oven en pof ze zo'n 45 minuten. Pel ondertussen de uien en snijd ze in dunne ringen. Doe wat olie in een braadpan en laat de uien heel langzaam smoren met een scheutje balsamicoazijn. Haal de bieten uit de oven als ze gaar zijn en laat ze afkoelen. Haal de schilletjes van de bieten. Verdeel de uienringen in een serveerschaal, snijd de bieten in vieren en leg de parten als een waaier bovenop de uien. Besprenkel met enkele druppels balsamicoazijn en eventueel nog wat versgemalen zwarte peper. Serveer als bijgerecht.
Bron: Landleven Magazine
Borsjt
- 500 g gekookte rode bieten grof geraspt
- 2 handen peterselie
- Olijfolie
- 4 el suiker
- Sap van en halve citroen
- 1 el witte wijn azijn
- Zure room
- Hard gekookt ei, dille, ui, komkommer alles gehakt.
Bereiden
Meng de bieten, kruiden en olie. Doe het kooknat met suiker, citroensap en azijn in een grote pan en voeg de bieten toe. Verwarm de soep en serveer het met de garneringen van ei en dille en de zure room. Je kan de soep ook alten afkoelen in de koelkast, zonder de garnering.
Bron: Jamiemagazine
Krotensalade
Voor 6 porties
- 4 middelgrote rode bieten - geschrobd, geschild en in tweeën gesneden
- 5 el gehakte walnoten
- 3 el ahornsiroop
- 300 gram gemengde sla
- 125 ml vers geperste jus d' orange
- 60 ml balsamico-azijn
- 125 ml extra vergine olijfolie
- 60 gram geitenkaas
Bereiden
Plaats bieten in een pan en vul met genoeg water om ze te bedekken. Breng aan de kook, dan koken voor 20 tot 30 minuten, tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken en afkoelen, snijd ze in blokjes. Terwijl de rode bieten koken, doe je de walnoten in een koekenpan op een medium-laag vuur. Verwarmen tot ze warm en verkleurd zijn, roer er dan de ahornsiroop door. Bak ze en roer tot alles gelijkmatig bedekt is, haal dan van het vuur en zet apart om af te koelen. In een kleine kom, meng je het sinaasappelsap, de balsamico-azijn en olijfolie tot een dressing. Leg een grote portie groene sla op elk van de vier borden, verdeel de walnoten en strooi dit over de sla. Verdeel gelijke hoeveelheden rode biet over de sla en bedek met stukjes geitenkaas. Besprenkel elk bord met wat dressing.