November

Bloemkool met garnalen


  • 1 bloemkool
  • 450 gram kuimige aardappels, geschild
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 citroen
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • 500 gram reuzegarnalen (diepvries)
  • 10 pappadums naturel
  • 2 eetlepels olie
  • 15 gram verse koriander

Bereiden

Bloemkool schoonmaken en in grote roosjes verdelen. In diepe pan doen. Aardappels, kokosmelk en 2 dl water toevoegen. Citroenschil boven pan raspen en citroen erboven uitknijpen. Kerriepoeder, zout en peper naar smaak toevoegen. Doorroeren. Pan op hoog vuur zetten, aan de kook brengen, met deksel op pan op matig vuur ca. 20 min. koken. Diepgevroren garnalen erdoor scheppen en 2 min. zachtjes meekoken tot alle garnalen roze zijn. Ondertussen pappadums volgens gebruiksaanwijzing in olie of in magnetron bakken. Koriander fijnsnijden, helft door garnalencurry scheppen. Curry over 4 diepe kommen verdelen, rest koriander erover strooien. Kommen op borden zetten, pappadums ernaast leggen.

Gegratineerde Bloemkool


  • 1 grote bloemkool
  • 150 g pittige kaas (stukje naar keuze, bijv. mosterd- of kruidenkaas)

Bereiden

In hoge pan laagje water met zout aan de kook brengen.
Stronk van bloemkool inkerven of iets uithollen. Dikke stronk en bladeren van bloemkool snijden. Bloemkool wassen en ondersteboven in kokende water leggen. Met deksel op pan bloemkool in ca. 15 min. beetgaar koken. Ovengrill voorverwarmen. Kaas in plakjes schaven. Bloemkool ondersteboven in vergiet laten uitlekken. Bloemkool, met stronk naar beneden, in passende ingevette ovenschaal leggen. Bloemkool met plakjes kaas bedekken. Ovenschaal onder grill zetten en kaas laten smelten en kleuren. Bloemkool direct serveren. Lekker bij karbonades of braadworsten met gekookte aardappels.

Tip! Maak dit recept ook eens met eenpersoonsbloemkool en minibroccoli. Een minibloemkool is samen met 1 minibroccoli verpakt, dat is voldoende voor 2 personen.

Oven omelet met Bloemkool en tomaat


  • 350 g bloemkool
  • 6 el olijfolie
  • 6 eieren
  • 60 ml melk
  • 150 g belegen boerenkaas (48+)
  • 360 g tomatenmix
  • 150 g rucola slamelange
  • 120 g granaatappelpitjes

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de bloemkool in roosjes, snijd in kwarten en kook 3 min. Giet de bloemkool af en laat uitlekken in een vergiet. Verhit 3 el olie in een koekenpan en bak de bloemkool op middelhoog vuur in 5 min. lichtbruin. Breek de eieren boven een ruime kom en klop de melk erdoor. Rasp de kaas en voeg de helft toe aan het eier-melkmengsel. Roer door. Vet de ovenschaal in, schenk het mengsel erin en doe de bloemkool erbij. Halveer de tomaten en verdeel ze met de rest van de kaas over de ovenschaal. Bak de omelet in ca. 20 min. goudbruin en gaar in het midden van de oven. Meng ondertussen de rest van de olie, de sla en granaatappelpitjes in een kom. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Neem de omelet uit de oven en serveer met de salade.

Gestoofde rode kool


  • 1 rode kool
  • 1 grote appel
  • 1 ui
  • 3 eetlepels boter
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel zout
  • Halve theelepel witte peper
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 kopjes water
  • 1 kopje rode wijn (eventueel gluhwein)
  • 1 à 2 eetlepels donker rode jam

Bereiden

De lelijke bladeren verwijderen, de kool in vier stukken snijden, de stronk wegsnijden en vervolgens de kool in dunne reepjes snijden. De appel schillen, in vieren delen, het klokhuis verwijderen en de appel daarna in stukjes snijden. De ui schillen, maar heel laten. De boter smelten ,de rode kool en de appel even door de boter wentelen. Daarna de suiker erover strooien, de kruidnagelen in de ui steken en alles in een pan doen. Het zout, de peper, de azijn en het water toevoegen. De kool in een gesloten pan in 30 - 40 minuten (richtlijn) gaar stoven. Is de kool gaar (de kool moet nog iets stevig zijn) dan de ui met de kruidnagel uit de pan nemen en de rode kool op smaak afmaken met de rode wijn en jam.


Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.