Januari

Bloemkooltaart voor 4 personen

  • Circe 8 plakjes bladerdeeg
  • 1 flinke bloemkool
  • Doosje champignons
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • olie
  • 2 eieren
  • 150 geraspte belegen kaas
  • Scheutje ketjap (manis)
  • Vers gemalen peper.

Bereiden

Laat het bladerdeeg ontdooien en warm de oven voor op 200 graden.
Snijd de bloemkool in stukjes, breng ze met wat water aan de kook en laat ze op een laag vuur ca. 5 minuten koken.
Snijd de champignons in plakjes en laat ze in een koekenpan in hete olie snel bruin en net gaar worden.
Haal de champignons uit de pan en voeg een klein beetje olie toe.
Snijd de uien en knoflook in stukjes en fruit ze in de olie.
Klop ondertussen de eieren met geraspte kaas, de peper en ketjap en bekleed een springvorm met de bladerdeeg.
Voeg de gare bloemkool en champignons toe aan de uien en knoflook en roer alles stevig door elkaar.
Doe dit in de springvorm en giet het ei-mengsel er overheen.
Bak de taart in ca. 30 minuten goudbruin in de oven.


Elfstedenbliksem  (peren stoofpot)

  • 1 kilo stoofperen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 kilo aardappelen
  • 600 gram rookspekplakjes
  • 2 eetlepels azijn
  • Peper
  • Zout

Bereiden

Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
Schil en was de aardappelen en snijd ze in vieren.
Doe de kaneel, suiker en stukjes peer met 2 dl water in een pan.
Laat dit op een hoog vuur aan de kook komen, doe de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het geheel ongeveer 3 kwartier stoven.
Voeg de aardappelen toe, met zonodig wat water en stoof zachtjes door tot de aardappelen en peren gaar zijn.
Bak de plakjes spek op een matig vuur aan beide kanten bruin, neem ze uit de pan en houd ze warm.
Voeg nu de azijn, peper, en het spekvet toe en roer het goed door.
Leg voor het opdienen de gebakken plakjes spek op het gerecht.


Appeltjes onder een deken

  • 4 kleine appeltjes
  • 50 gram rozijnen
  • 80 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 25 gram boter
  • 40 gram custardpoeder
  • 8 dl melk 

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175 C.
Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
Vet een ovenschaal in en zet de appeltjes hierin rechtop.
Meng de rozijnen met 2 eetlepels van de suiker en het kaneel en vul de holtes van de appels hiermee.
Leg op elke appel een klontje boter en zet de ovenschaal in het midden van de oven.
Bak de appels vervolgens in ongeveer 30 minuten gaar.
Meng voor de custardvla het custardpoeder met 1 dl melk en de rest van de suiker tot een mooi glad papje.
Breng de rest van de melk in een pannetje aan de kook en voeg onder voortdurend roeren het custardpapje door de melk tot een dikke vla ontstaat.
Haal de appels uit de oven, leg ze ieder op een bordje en schenk er de custardvla over.



Romige Rodekool met rundvlees en AARDAPPELEN

  • 1 kg krieltjes
  • 30 g boter
  • 1 kg rode kool
  • 3 appels (geschild in blokjes)
  • 1/2 bekertje creme fraiche
  • 1 schaal runderreepjes naturel
  • 1 ui grof gesnipperd
  • 1 bakje champignons
  • verse bieslook

Bereiden

Bak de krieltjes in de helft van de boter onder regelmatig omscheppen gaar in 20 min. Verwarm de deelblokjes rodekool met appel volgens de aanwijzingen op de verpakking, roer de crème fraîche erdoor en stoof de rodekool nog 5 min. Verhit in een wok de rest van de boter op hoog vuur en roerbak de runderreepjes 2 min. Schep de runderreepjes uit de wok op een bord en houd ze warm onder aluminiumfolie. Schep de ui en de champignons in de wok en roerbak 5 min. Voeg de runderreepjes en de krieltjes toe en roerbak op hoog vuur nog 1 min. Breng op smaak met peper en zout. Schep de bieslook door de rodekool. Serveer de rodekool met de aardappelroerbak.


Geroosterde AARDAPPEL met koriandersla

  • 6 grote aardappelen (goed schoongeboend)
  • 2 tl Indiase currypasta
  • 4el olie
  • verse koriander
  • 2 kleine rode uien
  • 2 tl citroensap
  • mespunt sambal

Bereiden

Halveer de aardappelen in de lengte. Kook ze in een pan met ruim water en zout in ca. 12 min. bijna gaar. Meng ondertussen in een kom de currypasta en de olie. Snijd de koriander heel fijn, bewaar 4 takjes voor de garnering. Meng in een andere kom de ui, de koriander, het citroensap, de sambal en zout naar smaak. Giet de aardappelen af en laat even uitdampen. Verhit de grillpan tot hij gloeiend heet is. Bestrijk de snijvlakken van de aardappelen met curryolie en leg ze met het snijvlak op de grillpan. Rooster in ca. 5 min. mooi bruin. Keer tussentijds. Verdeel over 4 borden en schep de koriandersalsa erop. Garneer met een takje koriander. Lekker met kip uit de oven.

Bron: ah.nl



Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.