Mei
Aardbeien op toast voor de liefste moeder
- 1/2 brood boule beurre
-
1 bakje aardbeien (250 g)
-
1/2 bakje mascarpone (zachte roomkaas, a 250 g)
-
1/2 bakje basilicum (a 15 g), alleen de blaadjes
-
zwarte peper
Bereiden
Snijd 4 sneetjes van het brood. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin het brood in 5 min. goudbruin, keer halverwege. Laat afkoelen.Verwijder ondertussen de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in de lengte in plakjes. Bestrijk de sneetjes brood royaal met mascarpone. Verdeel de aardbeien erover en bestrooi met het basilicum. Maal er zwarte peper uit de molen over.
Friet bakken
Voor 4 personen
- Frieslander aardappelen
- Zout
- Verse mayonaise (optioneel)
Bereiden
Schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige frieten. Ze hoeven niet te dun te zijn: een ideale Belgische friet is 13 mm dik.Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf. Verhit het frietvet op 160°C. Bak de frietjes een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren (hierbij pocheer je de aardappelstukjes).
Laat de frietjes koud worden in een schaaltje met wat keukenpapier. Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C. Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.
Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken.
Strooi er naar smaak wat zout over. Serveer de frietjes met een flinke schep verse mayonaise. Klik hier om een bereidingsfilm te bekijken.
Aardbeien in wijn
- 200 g kristalsuiker
-
1/2 fles mousserende witte wijn (prosecco, a 0.75 liter)
-
2 bakken aardbeien (a 500 g)
-
1 beker slagroom (250 ml)
-
1 el poedersuiker
-
1 bakje munt (15 g), alleen de blaadjes
Bereiden
Doe de kristalsuiker in een steelpan en voeg de helft van de prosecco toe. Breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur in ca. 6 min. inkoken tot het mengsel stroperig is. Roer de rest van de prosecco erdoor.Maak ondertussen de aardbeien schoon. Schenk de proseccosiroop over de aardbeien en laat 30 min. marineren. 3. Klop de slagroom met de poedersuiker lobbig. Snijd vlak voor serveren de muntblaadjes in reepjes en voeg toe aan de aardbeien. Verdeel de aardbeien met wat marinade over 8 mooie glazen en serveer met de slagroom.