Maart

Franse AARDAPPEL puree

  • 1 kilo kruimige aardappelen (bijv. Eigenheimer)
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 500 gram Gruyère, geraspt
  • 25 gram boter op kamertemperatuur

Bereiden

Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook ze in 20 min. met weinig water en zout gaar. Giet af en laat op een warmhoudplaatje op laag vuur 2 min. drogen. Indien u elektrisch of op inductie kookt, kunt u de puree op de laagste stand laten drogen. Pureer de aardappelen met de pureeknijper. Voeg de knoflook en kaas in delen toe. Roer met een houten lepel totdat de puree dik vloeibaar en glad is. Roer op het laatste moment de boter erdoor. Breng op smaak met peper.

AARDAPPEL-knolselderij puree

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 500 gram knolselderij
  • 200 gram paddenstoelenmelange
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 100 mililiter volle melk
  • 50 gram boter
  • 2 theelepels met truffelaroma

Bereiden

Schil de aardappelen en knolselderij en snijd in gelijke stukken. Kook samen in 20 min. gaar in water met zout. Snijd ondertussen de grote paddenstoelen in stukken en laat de kleine heel. Verhit de olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen 6 min. op hoog vuur. Pers na 4 min. de knoflook erboven. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm de melk in een steelpan. Giet de aardappel en knolselderij af. Voeg de boter en warme melk toe en stamp met de pureestamper tot puree. Meng de paddenstoelen en truffelolie erdoor. Lekker met fijngesneden peterselie. Bereidingstip: Roer voor een extra sterke paddenstoelensmaak 2 tl truffelolie extra door de puree.


AARDAPPEL-prei puree

  • 1kilo aardappelen (iets kruimig)
  • 2 preien
  • 125 mililiter roomkaas (knoflook en kruiden

Bereiden

Schil de aardappelen en kook ze in 20 min. in ruim water met wat zout gaar. Halveer ondertussen de prei in de lengte. Was de helften onder stromend water en snijd ze in stukjes. Voeg de prei de laatste 10 min. aan de aardappelen toe. Giet af. Voeg de roomkaas toe en stamp met de pureestamper tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout.

Aardappelgratin met aubergine en tomaat

  • 4 middelgrote vastkokende aardappels in schijfjes van 0,5 cm
  • 1 aubergine in schijfjes van 0,5 cm
  • 4 eetlepels gepelde tomaten uit blik
  • 1 deciliter groentebouillon
  • 1 klein uitje, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie + voor invetten
  • 1 eetlepel gehakte tijm of salie
  • 1 eetlepel grof zeezout
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 50 gram geraspte kaas naar keuze

Bereiden

Bestrooi de aubergines met zeezout, laat ze een half uur in een vergiet uitlekken, spoel ze af onder koud stromend water en dep ze goed droog.
Verhit de olijfolie in een steelpan. Voeg ui en knoflook toe en bak zachtjes 2 minuten. Voeg de gepelde tomaten en de bouillon toe.
Breng aan de kook en laat alles 10 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg er 1/3 van de aardappelschijfjes in, dan 1/3 van de aubergines en bestrooi het geheel met de gehakte kruiden.
Overgiet met 1/3 van de tomatensaus, herhaal dit nog tweemaal en eindig met een laagje kaas.
Laat alles gedurende 30 minuten gaar worden in de voorverwarmde oven.

Tip! Om dit gerecht nog lekkerder te maken kan je wat gehakt of kaassaus toevoegen.


Gevulde aardappel met zalm en zure room

  • 6 kleine vastkokende aardappels
  • 75 gram gerookte zalm, fijngesneden
  • 2 eetlepels zure room
  • 2 eetlepels fijngehakte dille
  • Versgemalen peper
  • Fijn zeezout
  • 25 gram boter

Bereiden

Scrub de aardappels schoon onder koud stromend water.
Prik ze rondom enige malen in met een vork en gaar ze in de magnetron (ongeveer 3 minuten op 600 Watt).
Keer de aardappels halverwege een keer om. Laat 5 minuten nagaren. • Snijd de hoedjes eraf en hol ze uit met een lepel.
Plet het aardappelkruim grof met de zalm, dille, boter en de helft van de zure room. Breng op smaak met peper en zout.
Vul de aardappeltjes met het kruim, overgiet ze met de resterende zure room en zet de hoedjes er terug op.

Tip! Je kunt de aardappels altijd even opwarmen in de magnetron voor je ze serveert



Aardappelburger

  • 2 middelgrote bloemige aardappels, geschild en in blokjes
  • 2 blaadjes sla
  • 2 plakken tomaat
  • Chillisaus
  • 2 eetlepels krabvlees of surimi
  • 1 ei
  • 4 eetlepels geraspte kaas naar keuze
  • Half bosje koriander
  • 1 eetlepel bieslook, gesnipperd
  • Peper
  • Zout
  • Arachideolie

Bereiden

Gaar de aardappelblokjes met 1 eetlepel water afgedekt in de magnetron ongeveer 3 minuten op 900 Watt (halverwege een keer omscheppen en 5 minuten laten nagaren). Laat goed afkoelen.
Pureer fijn met een half ei en de geraspte kaas. Kruid met peper en zout. Klop de rest van het ei los met een beetje water.
Vorm burgers van de aardappelpuree, haal die door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel of panco.
Verhit de olie in een koekenpan. Bak de burgers rondom mooi gaar en bruin.
Versier met sla, tomaat, krab, koriander en bieslook en voeg wat chillisaus toe.
Deze burgers kunnen geserveerd worden als bij- of hoofdgerecht.

Tip! Is ook erg lekker met wat dikker gesneden kipfilet (vleeswaar) in plaats van krab. En ketchup in plaats van chilisaus

Bron: aardappels.nl


Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.