Recepten met aardappelen

Frietjes bakken

Voor 4 personen
Bereidingstijd: circa 50 minuten (incl. afkoelen)

Ingrediënten:

  • Frieslander aardappelen
  • Zout
  • Verse mayonaise (optioneel)

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige frieten. Ze hoeven niet te dun te zijn: een ideale Belgische friet is 13 mm dik. Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf. Verhit het frietvet op 160°C. Bak de frietjes een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren (hierbij pocheer je de aardappelstukjes). Laat de frietjes koud worden in een schaaltje met wat keukenpapier. Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C. Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig. Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak wat zout over. Serveer de frietjes met een flinke schep verse mayonaise.

Klik hier om een bereidingsfilm te bekijken.


Aardappelschotel uit de oven

Voor 4 personen
Ingrediënten:

  • 6 uien
  • 50 gram boter
  • 1 kilo aardappels
  • 2 el fijngehakte salie, tijm of rozemarijn
  • 100 gram geraspte pittige kaas
  • 2 dl slagroom
  • 1 dl melk

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Smelt de boter in een ovenschaal en leg er de uienringen in. Zet de schaal in de oven. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Roer de uien om en zet de schaal weer terug. Neem een mooie (gietijzeren) ovenschaal, waarin u het gerecht wilt serveren.
Vet de schaal in met wat olie of boter en leg de helft van de aardappelplakjes er dakpansgewijs in. Roer de uien nogmaals om en bestrooi ze met zout en peper. Verdeel over de aardappelschijfjes de helft van de kruiden en de helft van de kaas. Haal de uien uit de oven en verdeel de helft hiervan over de aardappels. Bedek dit met de resterende aardappelschijfjes, kruiden, uien en kaas, en bestrooi met zout en peper. Meng de slagroom met de melk en giet het mengsel over de aardappels. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem zo'n vijftig minuten in de oven. Verwijder de folie en zet de schaal nog vijftien minuten in de oven zodat de aardappels mooi bruin worden.

Bron: Landleven Magazine



Roseval aardappels met verse rozemarijn

Voor 4 personen
Ingrediënten:

  • 800 gram Roseval aardappelen
  • Olijfolie
  • 1 zakje verse rozemarijn
  • Zeezout
  • 1 teentje knoflook

Bereidingswijze:
Maak de roseval goed schoon. Kook ze 10 minuten voor, in de schil. U neemt een ovenschaal en doet daar rijk olijfolie in. Pers eventueel een teen knoflook uit en verdeel deze over de bodem in de olijfolie. Strooi hier wat rozemarijn over. Halveer de aardappelen. Leg deze vervolgens in de olie in de schaal. Strooi daar rijkelijk verse rozemarijn over. Zet de schaal vervolgens 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden tot dat de aardappelen lichtig bruin aankleuren. Voor het opdienen zeezout uit de molen over de aardappelen.

Tip: u kunt eventueel ook andere kruiden gebruiken, bijvoorbeeld aardappelkruiden.


Oud-Hollandse aardappelpannenkoekjes

Voor 4 personen (voor circa 8 flinterdunne pannenkoekjes)
Ingrediënten:

  • 500 gram gekookte aardappels
  • 100 gram beenham of coburgerham (gesneden)
  • Boter
  • 2 uien
  • 1 bakje champignons
  • 8 eieren
  • Peper
  • Zout
  • 4 eetlepels bloem
  • Boter voor het bakken
  • Fijn geknipte bieslook of peterselie

Bereidingswijze:
Snijd de gekookte aardappels in kleine blokjes, de ham en de uien in stukjes. De champignons snijden we in plakjes. Bak de ham met een klein beetje boter licht aan.
Neem de ham uit de pan. Bak in het overgebleven vet de uien galzig en voeg er de plakjes champignons aan toe. Klop de eieren luchtig met wat peper en zout en voeg hier de aardappels, ham, uien en champignons aan toe. Schep 4 eetlepels bloem door het geheel en bak in een koekenpan in een klein beetje boter mooie, flinterdunne pannenkoekjes. Serveer bij het opdienen fijn geknipte bieslook of peterselie.


Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.